Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarvas pástétom májjal és nyelvvel

2010.03.25
Kép Szarvas pástétom májjal és nyelvvel
Hozzávalók:
80  dkg darált szarvas hús, 2+1 fej nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 szelet füstölt szalonna, 1 kanál vaj, 40 dkg szarvas vagy pulyka máj, 1 sertésnyelv, tengeri só, őrölt bors, majoránna, petrezselyem, reszelt szerecsendió, őrölt gyömbér,szemes bors, babérlevél,  0,5 dl brandy vagy jobb fajta rum, 1 nyers tojás.

A nyelvet annyi vízzel ami ellepi feltesszük főni /+babérlevél,szemes bors,só,1 hagyma/.
A  májat csinos kockára vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, a zsírján a 2 fej finomra vágott hagymát megdinszteljük, ezen a májat fehéredésig sütjük petrezselyemmel, majoránnával, borssal, sóval ízesítve. Zsírjából kiszedve félretesszük.
A húst  a szalonnás-hagymás zsírral és a fokhagymákkal 2x ledaráljuk.
A főtt nyelvet megtisztítjuk, akkora kockára vágjuk mint a májat.
A darált húst a maradék fűszerekkel, 1 nyers tojással, vajjal és a nyelv főző levével és a brandyvel alaposan kikeverjük. Olyan szálas masszát kell kapni, mint a jó kolbász vagy fasírozott massza. A darabos anyagokat /nyelv,máj/ belegyúrjuk.

A sütőforma aljába hosszába akkora szilikonos sütőpapír csíkot teszünk, hogy a két végén kilógjon. Ez megakadályozza, hogy a pástétom alja leragadjon. Két oldalát vajjal kikenjük. A masszát belesimítjuk, tetejét vizes kézzel, hogy szép sima legyen. A tetejére is sütőpapírt teszünk. Előmelegített sütőbe peremes tepsit teszünk, ebbe vizet öntünk. A pástétomformát beleállítjuk, és 170 fokon kb. 40 percig gőzöljük. Tűpróba. A formában hagyjuk kihűlni. Jobb, ha kiborítás előtt 1 éjszakát hűtőben pihen.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.