Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vesevelő

2010.02.10

Kép Vesevelő

Hozzávalók:
2-3 vese
4-5 sertés agyvelő
1 ek libazsír
2 vékony szelet füstölt húsos szalonna
1 nagy fej vöröhagyma 
1 gerezd fokhagyma
1 sárga húsú magyar paprika
2 szem paradicsom
(vagy ennek megfelelő lecsó)
2 púpos evőkanál őrölt paprika
őrölt bors, só

Elkészítés:
A veséket hosszában lapjára vágom. A közepéből a sötétebb rózsaszín részt az erekkel,csatornákkal alaposan kivágom. Lemosom, majd hideg vízben pár órát áztatom.  Néhányszor vizet váltok. A velőrózsákat a csontmorzsától leöblítem és lehártyázom. A hagymát finomra vágom. A paprikát és paadisomot is feldarabolom.

A vesét fél cm-nél nem vastagabb levélkékre vágom. A  zsíron a vöröshagymát jól megdinsztelem. A paprika 2/3 részét rászórom, elkeverem. A veseszeletkéket ráöntöm, átkeverem. Ha szükséges, 1 dl vizet öntök alá, megborsozom, a friss paprikát és a szétnyomott fokhagymát is rárakom, és letakarva párolom. Ha lecsóval főzök, azt csak a vége felé adom hozzá. Kb. 30 perc után kóstolok. Ha a vese  már majdnem elég puha, hozzáadom a paradicsomot (vagy a lecsót), megsózom, megszórom a maradék paprikával, óvatosan beleforgatom a nagy darabokra vágott velőt, ha kell, a vizet pótolom, és lefedve készre főzöm.(5-10 perc) 

Megjegyzés:
A vesét jobb szeretem előző nap megtisztítani és 1 éjszakát hideg vízben áll. Majd  2-3-szor átöblítem. Általában a főzés kezdetekor nem szükséges vizet aláönteni, mert sok vizet ereszt.

A velőrózsát 2 db-ba vágom. Mikor már az ételben van, csak lapáttal, óvatosan alányúlva emelem meg, hogy ne törjön össze.

 

Általában nincs szükség vízre, mert sok vizet ereszt,